Vyzrajte nad mozkem a buďte v pohodě 2. díl

Věřím, že už jste po prvním dílu článku zkušenými uživateli fíglů na váš mozek a našli jste si tu aktivitu, která vám osobně nejlépe vyhovuje a funguje.

Náš mozek za nás rozhoduje prakticky každou sekundu. Vlastně on o nás rozhoduje pořád. Uvádí se, že nám dává na vědomé rozhodnutí jen cca 2 sekundy, ve kterých můžeme projevit „svobodnou vůli“ a reagovat jinak, než jsou zajeté koleje mozku a mozkem navrhnuté „klasické a ozkoušené“ řešení. Řešení, chování, myšlení, reakce, která je pro nás běžná, zažili jsme ji již x krát. Pokud se ale chcete vydat jinou cestou, vystoupit z bludného kruhu opakujících se chyb a opakujících se negativních životních situací či rozhodnutí, využijte vědomě tyto 2 sekundy pro VLASTNÍ scénář dané situace.

Jednou z klasických činností mozku je vyhodnocování situace z hlediska přežití, záchrany našeho života. On systematicky hledá to negativní, aby zajistil naše přežití. V krizovějších situacích mozek jede na totální automat a my reagujeme jako naši předci před xy lety, když se rozhodovalo, kdo koho sežere, kdo uteče a kdo souboj vyhraje. Prostě jednáme před šéfem stejně, jako by před námi stál pradávný šavlozubý tygr a chtěl si nás dát k večeři. V nekomfortních situacích buď útočíme, uzavřeme se nebo totálně zmlkneme, rezignujeme. Utéct v práci většinou jen tak nemůžeme.

Jak si tedy ještě dalšími fígly ulehčit život, zbavit se strachu, cítit se v pohodě a mít emoce pod kontrolou?

1. Napište si hororový scénář: Zamyslete se nad tím, co nejhoršího se může stát, jaké úplně nejhorší dopady vaše situace může mít, sepište si je všechny na papír. Poté si udělejte 35 dřepů s počítáním od 35 směrem dolů. Po celou dobu mějte ruce nahoře do tvaru „V“. Až se vydýcháte, vraťte se k seznamu a zamyslete se nad tím, do jaké míry jsou sepsané hororové scénáře opravdu reálné. Přiřaďte jim hodnotu od 1 do 10. Přičemž 1 je nejméně reálná, 10 stojí pro 100% racionální důvod y k vyplnění hororového scénáře. Racionální důvody krátce v bodech připište. Na co jste přišli?

2. Vzdejte se či lépe dejte ruce vzhůru: Velmi jednoduchý pomocník, jak se cítit v klidu a naplněn více energií. Postavte se zpříma, narovnejte záda, vytáhněte hlavu, nohy dejte od sebe, a na 3 – 4 minuty dejte ruce vzhůru do tvaru „V“. Ideálně si zavřete i oči, soustřeďte se pouze na dech, jak vám prochází tělem. Představte si, že do těla vdechujete energii, která k vám přichází skrze vaše „V“ do těla. Soustřeďte se na to, jak prostupuje Vaším tělem. S výdechem z vašeho těla odchází vše negativní.

3. Najděte si svého hajzlíka. Dejte „své NEJ“- častější, -intenzivnější, -obávanější emoci trefné jméno. Například hajzlík, šotek, vnitřní blb, hysterák, uplakánek, ublíženeček, výbušńák atd. Ve chvíli, kdy cítíte nástup dané emoce, se nadechněte a řekněte si svou větu, která Vás na danou emoci upozorní. Např.: Aha, hajzlík je zase tady. No jo, uplakánek už se zase hlásí ke slovu. Výbušňák by si opět chtěl zařádit atd. Už pouhé uvědomění a pojmenování si situace, emoce a hajzlíka ztlumí intenzitu prožívaných emocí a zapojí jiné „přemýšlecí“ části mozku, které nám umožní jednat racionálně.

4. Usmějte se. Extrémně jednoduchá „zbraň“ na odstřel špatné nálady. Nasaďte úsměv co nejvíce autenticky alespoň na 2 minuty dýchejte klidně a hluboce. Aktivací správných svalů v obličeji do mozku vyšlete signál, že jste ok a v pohodě a on se tak také začne chovat.

Leč některé z těchto kroků znějí možná až moc „ezotericky, neuchopitelně a dosti nepochopitelně, mají své vědecké podložení. Základem většiny z nich je zapojit racio a vypnout či utlumit emoce. Dále pak propojení fyziologie a mozku.

Nevěříte? Párkrát si tato cvičení v klidu vyzkoušejte a sami uvidíte. Já osobně používám všechny z výše uvedených metod.

Krásy dna

Krásy dna

Troufám si říci, že si všichni myslíme, že jsme si již sáhli na své dno.

Aby Vás kritika „nebolela“

Aby Vás kritika „nebolela“

Udělali jste v dané činnosti vše, jak jste jen nejlépe mohli?

Jak „přežít“ kritiku

Jak „přežít“ kritiku

Kritika je ok, pochybení je výborná zkušenost a zároveň informace, jak to příště udělat jinak nebo lépe