Žbrbláním a stěžováním to končí

Máte ve svém okolí chronické „stěžovače a nadávalisty“?

Když se zamyslím, tak mě napadne celkem dlouhý seznam osob, které si řadu let stěžují, často i na to samé. Pořád a pořád. Ale nikdy s tím nikdo z nich vlastně nic neudělá. Moc negací v jedné větě, že?

Přesně to odpovídá způsobu přemýšlení a chování nemála lidí. Vše vidí hned černě, vše je špatně a na každém ve svém okolí „něco“ najdou.

Nadáváním v hospodě na politickou situaci, stěžováním si na šéfa svým kolegům, sebe-litováním, že máme tu nejhorší práci na světě a ještě nás blbě platí, vášnivými diskuzemi u kávy či vínka s kamarádkou o neschopném chlapovi, který se válí doma, nářky u dortíku v cukrárně nad tím, že jsme zase přibrali a fakt nechápeme proč… Tím nic nezměníme, nijak si nepomůžeme. Právě naopak.

Jak se cítíte, když si takhle zanadáváte a postěžujete? Uleví se vám?

Spíše si ještě více posílíte vnitřní negativní naladění. Upevníte záporné emoce. Místo toho, aby se vaše hlava v následujících hodinách zabývala něčím positivním, hezkým a příjemným, stále vám budou naskakovat myšlenky, jak je to doma blbé, že vás v práci štve šéf atd. atd.

Jsme národ velkých hrdinů, ale většinou na špatném místě.

Zkuste se zaměřit na to, jak probíhají rozhovory s vašimi kamarády a kolegy. Mluvíte vy sami i oni o tom, co se vám povedlo, jaké fajn zážitky z poslední doby máte, kdo/co vás potěšilo nebo vyprávíte především to špatné?

Nesmírně obdivuji osoby, které zvednou zadek a jdou se svým životem něco dělat. Vydají se na trnitou cestu a nejednou padnou, ale zatnou zuby a vstanou. Odváží se vstoupit na tenký led, který se může kdykoliv probořit. Riskují, zkouší dělat věci jinak, učí se ze svých chyb. Mají svou vizi, plán, sen a jdou si za ním.

Krásy dna

Krásy dna

Troufám si říci, že si všichni myslíme, že jsme si již sáhli na své dno.

Aby Vás kritika „nebolela“

Aby Vás kritika „nebolela“

Udělali jste v dané činnosti vše, jak jste jen nejlépe mohli?

Jak „přežít“ kritiku

Jak „přežít“ kritiku

Kritika je ok, pochybení je výborná zkušenost a zároveň informace, jak to příště udělat jinak nebo lépe